Tarinamme

Ovi-korttisarjan taustaa

Ovi-korttisarjan syntyhetket sijoittuvat Viron kaduille vuoteen 2007. Virolaiset ovet vetivät huomioni puoleensa, enkä voinut kävellä niiden ohi valokuvaamatta arkisen esineen – oven –   moninaisuutta. Myöhemmin ovikuvakokoelmani kasvoi ja vuonna 2010 tuli ajankohtaiseksi tehdä opinnäytetyö sosionomi yamk -tutkintoon. Tällöin valmisteilla olleet Ovi-kortit toimivat välineenä kerätä tutkimustietoa hyvin toimivien kuvakorttisarjojen ominaisuuksista. Opinnäytetyö on luettavissa Theseus-opinnäytetyötietokannassa.
Lue opinnäytetyö: Ovi-kuvakorttisarja – asiakastyössä toimivaa korttisarjaa etsimässä

Opinnäytetyön valmistuttua Ovi-kortit saivat uuden muodon. Koekäyttäjien antama asiakaspalaute auttoi muokkaamaan korttisarjan kaupalliseksi tuotteeksi. Vuodesta 2011 asti Ovi-korttisarja on ollut myynnissä ja vakiinnuttanut asemansa ammattilaisten työkalupakissa. Nykyään Ovi-korttisarja ja sen osat ovat tavaramerkkejä, ™.

Ovi itsessään on meille jokaiselle hyvin arkinen asia, emmekä välttämättä kiinnitä sen läsnäoloon erityistä huomiota. Ovi-korttisarjassa oven tuttuus ja monimuotoisuus synnyttävät työskentelyn ytimen. Sarja toimii parhaiten asiakastyössä, jossa on selkeä alku ja loppu tai jossa suunnataan kohti muutosta, koska juuri ovisymboliikka mahdollistaa kulkemisen oven läpi kohti uutta tai oven sulkemisen jätettäessä jotain taakse.

Vuosien kuluessa Ovi-korttisarja on täydentynyt ajankohtaisilla lisäosilla noin kolmen vuoden välein. Ensin Ovi-kortit sai rinnalleen kokoelman avoimia ovia ja myöhemmin Oma-ovet laajensi Ovi-korttisarjan käyttömahdollisuuksia entisestään mustavalkoisilla, eri menetelmin omannäköisiksi työstettävillä ovikuvilla. Viimeisin lisäosa Ovi-korttisarjaan on vuoden 2020 uutuus Hahmo-ovet. Niissä jokaisen oven läheisyydessä on ihminen, eläin tai muu hahmo.

Alkuvuodesta 2022 Ovi-kortit saivat kaverikseen valokuvaaja Anssi Leppäsen Mielenmaisema-kortit. Yhteistyön ajatus kypsyi vuosien varrella. Mielenmaisema-kortit sisältävät erilaisia maisemakuvia niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Jokaisella meillä on varmasti maisema, jonka eteen on pakko pysähtyä tai jonka nähdessään tietää olevansa kotoa. Kansallismaisema Kolin kerrotaan inspiroineen vuosikymmenten varrella lukemattomia taiteilijoita. Uusien paikkojen ja maisemien näkeminen kiehtoo ihmisiä, ehkä omasta elinpiiristä poikkeva maisema antaakin ihan uusia virikkeitä ja ajatuksia. Samalla tuttu maisema saattaa olla läsnä joka päivä, mutta sitä ei edes huomaa. Vasta jos se muuttuu, sen arvon tunnistaa.

Millaisesta ovesta juuri sinä haluaisit kulkea? Mikä on sinun Mielenmaisemasi?


Virpi Niemi
sosionomi yamk
artenomi amk

sähköposti:
virpi@ovikortit.com

Anssi Leppänen

FM, viestintätieteet

Sosiaalialan AMK-tutkinto

sähköposti: anssi.pictures(at)gmail.com